Tinerea scorului cu monezi

Bine ati venit ! Aici scrieti despre experiente si alte chestii generale legate de biliard, daca vreti sa filozofati, sa analizati ...... Va rog nu postati despre categorii care au topic separat cum ar fi vanzare, live stream ....

Tinerea scorului cu monezi

Postby AlexandruM » Fri Aug 28, 2015 7:03 am

Jocul cu adversar este partea biliardului care ne place cel mai mult, este interesant, atragator, starneste spiritul competitiv si ne testeaza cel mai bine abilitatile. Daca la inceput mizele fiecarui meci sunt simbolice, cu cat avansam mai mult in joc, fiecare confruntarea devine tot mai intensa si miza ei tot mai importanta (indiferent ca se exprima in echivalent banesc sau reprezinta o satisfactie emotionala). In acest context tinerea scorului devine clar un aspect care nu trebuie neglijat. Cu totii am trecut probabil prin cazurile cand, cuprinsi de farmecul si intensitatea jocului, realizam la un moment dat ca nu mai stim ce scor este, urmeaza discutiile de clarificare, care, cu parere de rau, pot degenera si duce nastere la situatii neplacute.
In majoritatea cluburilor de biliard, punerea la dispozitia jucatorilor a unui echipament de tinere a scorului, nu constituie o prioritate pentru proprietari, astfel jucatorii trebuie sa se descurce cu fortele proprii pentru a-si contoriza rezultatele. Asadar, daca masa la care jucati nu are tabele de scor si nici contor pe manta, tinerea scorului cu monezi, reprezinta o alternativa accesibila si eficienta.

Cum functioneaza?
Jucatorii pornesc fiecare cu cate o moneda (preferabil de valoare/culoare/forma diferita, pentru a evita confuziile) amplasata sub manta, in dreptul diamantului de mijloc de pe manta scurta, in partea mesei de unde se face spargerea. Pentru fiecare joc castigat, jucatorul invingator muta moneda sa in partea dreapta sau in partea stanga (conform intelegerii la inceputul meciului, urmand sa pastreze aceeasi parte pana la terminarea jocului) la urmatorul diamant. Fiecare diamant reprezentand un joc castigat.
Cand se ajunge la diamantul de mijloc de pe manta scurta opusa, jucatorul are 9 jocuri castigate, urmatoarea mutare a monezii se va face la pozitia initiala, ajungand la 10 jocuri castigate. Se procedeaza identic si pana la 20/30 etc. jocuri castigate.

Este obligatia jucatorului castigator sa mute moneda sa la urmatorul diamant, cu toate acestea, adversarul trebuie sa dea dovada de fairplay si sa-i aminteasca castigatorului ca nu a mutat moneda, in cazul in care acesta a omis acest lucru. Pentru a evita situatiile neplacute este indicat ca la 2-3 jocuri sa se confirme in voce scorul meciului, care evident, ar trebui sa coincida cu amplasare monezilor. O alta obligatie a celui care muta moneda este sa se asigure ca aceasta este sub manta si nu va putea fi atinsa de nicio bila in timpul jocului, in caz contrar se va considera ca acest jucator a facut fault.

Monezile pot fi folosite atat pentru a tine scorul, in discipline in care punctarea se face pe jocuri (ex. Bila 8, Bila 9, Bila 10), cat si pentru a marca faulturile jucatorilor, atunci cand este aplicabila regula celor 3 faulturi consecutive (ex. Straight Pool) sau pentru a indica bilele datorate de un jucator (ex. One Pocket, Bank Pool), caz in care monezile se amplaseaza pe manta. De asemenea, tinerea scorului cu monezi este valabila si in cazul cand la aceeasi masa joaca mai multi jucatori, ring game, caz in care evident monezile trebuie sa fie diferite.
Asadar, data viitoare cand mergeti la club asigurati-va ca aveti in buzunar cateva monezi :)

Voi cum tineti scorul, cand lipseste echipamentul adecvat pentru aceasta?

Image
Image
It's not the arrow, it's the Indian.

Player: Mezz ZZ38 + Ignite shaft
Break: Mezz Kai DI 2
Jump: Jacoby JHB-JCEXTB
Case: Dybior Classic Speed 2x4
Accesories: Extension & glove, Mezz tip tool, Q-claw
User avatar
AlexandruM
Moderator
 
Posts: 755
Joined: Thu Aug 25, 2011 3:47 pm
Location: Ploiesti

Return to General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests